Curs BNR

1 EUR = 4.9761 RON

1 USD = 4.6567 RON

1 GBP = 5.7878 RON

1 XAU = 346.6114 RON

1 AED = 1.2678 RON

1 AUD = 3.0265 RON

1 BGN = 2.5442 RON

1 BRL = 0.9073 RON

1 CAD = 3.4036 RON

1 CHF = 5.0938 RON

1 CNY = 0.6426 RON

1 CZK = 0.1971 RON

1 DKK = 0.6673 RON

1 EGP = 0.0972 RON

1 HUF = 1.2649 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0059 RON

1 KRW = 0.3389 RON

1 MDL = 0.2605 RON

1 MXN = 0.2744 RON

1 NOK = 0.4252 RON

1 NZD = 2.7633 RON

1 PLN = 1.1511 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4287 RON

1 TRY = 0.1432 RON

1 UAH = 0.1179 RON

1 XDR = 6.1310 RON

1 ZAR = 0.2433 RON

Editia 8170 - 25 apr 19:44

„Welcome to Romania”

Autor: Radu COLŢEA, Ana ŢÎRCĂ

Publicat la 09 aprilie 2019

Protest în faţa hotelului braşovean în care se desfăşoară reuniunea directorilor de biodiversitate din Uniunea Europeană. Agent Green a anunţat că va depune plângere la Comisia Europeană împotriva statului român

„Welcome to Romania”

Câţiva voluntari ai Agent Green au protestat ieri dimineaţa în faţa Hotelului Kronwell din Braşov, unde se desfăşoară reuniunea directorilor de biodiversitate din Uniunea Europeană. Acţiunea s-a desfăşurat după ce preşedintele ONG-ului, Gabriel Păun (foto), susţine că a închiriat o sală în acelaşi hotel, în care să prezinte problemele României în ceea ce priveşte protecţia mediului. „Vineri seara am fost anunţaţi că nu mai putem închiria această sală, motiv pentru care am decis să prezentam materialele în stradă, în faţa hotelului. La Uniunea Europeană ajung numai informaţiile transmise de autorităţile din România, fără a se cunoaşte situaţia reală din teren”, a declarat Păun.
De asemenea, el a anunţat Agent Green şi EuroNatur vor depune plângeri împotriva Guvernului României „din cauza unor dovezi puternice privind încălcări ale legislaţiei UE privind exploatările de păduri”.



Mesaj pentru oficialii europeni
„Au fost aprobate amenajamente silvice (documente în care sunt prevăzute toate lucrările silvice, inclusiv tăierile – n.r.), înainte de a fi realizate evaluări de mediu şi consultările publice. Vom deschide un proces împotriva statului român. Lucrăm la un set de plângeri la Comisia Europeană, care ar urma să ducă la deschiderea a cel puţin două proceduri de infrigement împotriva României. Prima plângere va fi depusă în această săptămână şi se referă la faptul că în ariile protejate de interes european pe care le-am documentat au fost aprobate fără a se realiza evaluarea strategică de mediu, înainte de aprobarea planului de management. Practic, s-au aprobat nişte tăieri care nu au nici o legătură cu felul în care trebuie administrată o arie protejată”, a explicat preşedintele Agent Green.
Protestatarii au afişat în faţa hotelului mesajul „EU: protect romania’s virgin forests now” (UE: protejează pădurile virgine ale României, acum!).

Garda Naţională de Mediu: „Întotdeauna am lucrat cu organizaţia respectivă”
De cealaltă parte, reprezentanţii Ministerului Mediului spun că apreciază modul în care colaborează cu militanţii pentru protecţia mediului şi scopul este unul comun: protejarea mediului. „Considerăm că suntem un partener al dânşilor. Noi, ca gardă de mediu, întotdeauna am lucrat cu organizaţia respectivă, ba chiar am şi avut acţiuni în comun cu dânşii”, a spus Robert Szep, comisar general adjunct al Gărzii Naţionale de Mediu, referindu-se la protestul din faţa hotelului.  

Braşoveanca Erika Stanciu ar fi trebuit să reprezinte două ONG-uri europene  
Pentru a participa la reuniune directorilor de biodiversitate a depus o cerere şi braşoveanca Erika Stanciu (foto), fost secretar de stat în Ministerul Mediului în anul 2016. „Ar fi trebuit să reprezint European Habitat Forum şi Federaţia Europark. Din păcate, m-am înregistrat târziu şi se pare că nu au avut timp să verifice actele mele şi nu pot participa. Eu urma să fiu observator, pentru a vedea ce se întâmplă şi care este viitorul naturii în Europa, pentru că ţara noastră este una de elită în ceea ce priveşte valorile naturale. Sper ca aceste discuţii să constituie o bază pentru alocarea fondurilor pentru natură, pentru biodiversitate. Sper să ne lase şi pe noi, organizaţiile nonguvernamentale, să contribuim la protecţia naturii cu ajutorul fondurilor europene, ceea ce în momentul de faţă nu este posibil”, a precizat Erika Stanciu.



„Atitudinea statului român faţă de protecţia naturii nu este una corectă”
Pe de altă parte, pentru ca România să poată rezolva problemele legate de protejarea patrimoniului natural, Erika Stanciu a precizat că este nevoie de sprijin public prin acţiuni, nu neapărat prin proteste. „Toţi cei care contribuie la conservarea naturii prin proiecte, prin muncă în teren, prin proteste, pot face să se schimbe lucrurile în România. Dar, şi oamenii aceia din birouri ar trebui şi sper să fie dedicaţi. În orice democraţie, dacă vrem să se întâmple lucruri pentru noi, ca cetăţeni, trebuie să încercăm să obţinem ceea ce ne dorim. Asta înseamnă sprijinul public: să contribuim activ, să demonstrăm, să cerem”.
În ceea ce priveşte unul dintre motivele pentru care activiştii de la Agent Green au protestat în faţa hotelului, reclamând faptul că multe probleme sunt ascunse autorităţilor europene, ea a afirmat că „în momentul de faţă, atitudinea statului român faţă de protecţia naturii nu este una corectă, nici faţă de păduri, nici faţă de ariile protejate, aşa cum nu este corectă faţă de nimic din ţara asta, în acest moment. De aceea, probabil că trebuie să ne activăm mai mult, să încercăm să contribuim mai mult, nu numai prin demonstraţii, ci şi prin proiecte, prin ceea ce facem pe teren, prin lobby-ul pe care în facem către stat şi lucrând cu oamenii de la stat care au bună credinţă şi pasiune. Personal, ceea ce mă dezamăgeşte, este că ceea ce a fost realizat până acum pentru conservarea naturii s-a distrus în ultimii doi ani. Sistematic, zi de zi, vedem că se distruge şi natura, dar şi intenţia şi dorinţa celor care vor să contribuie la conservarea naturii, iar aceste lucruri sunt dureroase pentru mine”.
Întrebată dacă România ar trebui sancţionată de Uniunea Europeană pentru problemele legate de protecţia naturii, Erika Stanciu a precizat că „asta depinde de noi. Noi, cetăţenii români trebuie să cerem Comisiei Europene să sancţioneze România. Suntem îndreptăţiţi să facem asta, dar întrebarea este dacă ne putem mobiliza să facem paşii necesari. Nu este vorba doar de un telefon către Comisia Europeană, prin care să cerem sancţionarea României. Dincolo de plângere către Comisia Europeană, dacă ne dorim ca statul român să acorde o mai mare atenţie naturii, probabil că trebuie să urmărim foarte atent ce se întâmplă şi să începem proceduri de infrigement, care dor. Din păcate, tot pe noi ne dor, într-un final, dar se pare că altă soluţie nu există”.  

Dimineaţă au filmat cu deltaplanul în Făgăraş
Ce n-au prezentat la conferinţa de la Braşov, activiştii au pus pe internet. Sub titlul „Dezastrul din Munţii Făgăraş”, cei de la Agent Green” au scris: „Masacru în aria protejată de interes european, munţii Făgăraş. De exemplu în zona de sud-est a masivului (Iezer - Păpuşa), un munte întreg a fost ras. Peste 400 de hectare cu păduri au dispărut de pe faţa Pământului. Iată filmări actuale realizate dimineaţă (luni dimineaţă, n.r.) din deltaplan şi o compilaţie realizată cu drona înainte de sosirea iernii. În acest context, Agent Green şi EuroNatur au anunţat în această dimineaţă (luni dimineaţă, n.r.) lansarea unor plângeri împotriva Guvernului României din cauza distrugerilor masive ca cele din aceste imagini privind încălcări ale legislaţiei UE privind exploatările de păduri”.

 

+6 -0

Comentarii

Cristian

2019-04-09 04:47:12


Garda de Madiu nu-si justifica activitatea si salariile sub ochi lor sau cu acordul tacit jaful din padurile tarii continua.Politicieni sunt nu scot o vorba ca si guvernul de unde denota ca mafia padurilor are tentacule peste tot.

Willy

2019-04-09 01:59:55


Bonus: https://recorder.ro/video-statul-roman-e-pe-cale-sa-piarda-20-din-paduri-in-urma-unei-legi-initiate-de-liviu-dragnea/

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie