Curs BNR

1 EUR = 4.9751 RON

1 USD = 4.5879 RON

1 GBP = 5.8059 RON

1 XAU = 351.6538 RON

1 AED = 1.2491 RON

1 AUD = 3.0532 RON

1 BGN = 2.5437 RON

1 BRL = 0.8945 RON

1 CAD = 3.3641 RON

1 CHF = 5.0460 RON

1 CNY = 0.6349 RON

1 CZK = 0.2012 RON

1 DKK = 0.6668 RON

1 EGP = 0.0978 RON

1 HUF = 1.2827 RON

1 INR = 0.0551 RON

1 JPY = 2.9444 RON

1 KRW = 0.3379 RON

1 MDL = 0.2575 RON

1 MXN = 0.2751 RON

1 NOK = 0.4276 RON

1 NZD = 2.8026 RON

1 PLN = 1.1662 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0504 RON

1 SEK = 0.4268 RON

1 TRY = 0.1421 RON

1 UAH = 0.1164 RON

1 XDR = 6.0756 RON

1 ZAR = 0.2512 RON

Editia 8182 - 20 mai 15:11

Zilele recordurilor la Râşnov

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 31 iulie 2017

Mii de oameni în fiecare zi, peste 6.000 la concertul Deliei. La proba de tracţiune din cadrul Festivalului Naţional Ecvestru s-au înscris 41 de competitori, proprietarii de cai venind din toate colţurile ţării pentru a obţine o medalie la Râşnov

Zilele recordurilor la Râşnov

Râşnovenii şi turiştii au avut parte în weekend-ul care tocmai s-a încheiat de multe evenimente de cea mai bună calitate în cadrul celor două evenimente care s-au desfăşurat în Valea Cetăţii, respectiv  „Zilele oraşului Râşnov” şi „Festivalul Naţional Ecvestru”.
Ca în fiecare an, proba regină a Festivalului Ecvestru, care a ajuns la a XV-a ediţie, a fost concursul de tracţiune, care s-a desfăşurat duminică. La cele două probe s-au înscris,  în total, 41 de competitori, dintre care 12 echipaje la proba de dublu (doi cai) şi 29 la proba de simplu (un cal). Practic, din punct de vedere al numărului de participanţi, a fost un record, proprietarii de cai venind din toate colţurile ţării pentru a obţine o medalie la Râşnov. De altfel, pentru mulţi dintre ei, nu numai premiile puse în joc au contat, ci dorinţa de a demonstra că au cei mai buni cai. Astfel, după ce s-a încheiat competiţia, doi dintre proprietari, Valentin Velea şi Ion Olaru, au oferit un show special: au pus două perechi de cai pentru a tracta un buştean. Aceasta nu a fost singura demonstraţie, pentru că a urmat şi o tractare cu trei cai.
La proba de dublu, buşteanul a avut 2,4 tone, iar câştigătoare a fost declarată perechea de cai care a parcurs cea mai mare distanţă în cele patru minute alocate. La proba de simplu, caii au avut de tras un buştean de 1,12 tone timp de 3 minute. Ca de fiecare dată, greutatea buştenilor şi timpul alocat a fost stabilit de concurenţi. Cum la competiţia de tracţiune cu un cal au fost mulţi competitori, organizatorii pregătit scurte pauze după fiecare serie de 10 cai, perioadă în care spectatorii au avut ocazia de a asista la scurte demonstraţii de dresaj.
„Proba de tracţiune a fost cea mai aşteptat moment al evenimentului. Am avut parte de un număr record de participanţi şi, din fericire, ne-a ajutat şi vremea, astfel că ne-am bucurat de un număr mare de spectatori”, a declarat primarul Râşnovului, Liviu Butnariu.Marele câştigător al Festivalului Naţional Ecvestru a fost Văcaru Gheorghe
La ambele probe, respectiv simplu şi dublu,  cei mai puternici cai au fost ai argeşeanului Valentin Văcaru. Practic, el a obţinut primul loc la ambele probe. De asemenea, tot el obţinut şi locul al treilea la proba de simplu. Secretul succesului, ne-a declarat Gheorghe Văcaru, este „munca, îngrijirea şi animalele bune. Nu antrenez caii special pentru astfel de competiţii. Practic, performanţa lor este rodul muncii de zi cu zi”. De altfel, crescătorul din Agreş a mai obţinut primul loc la proba de dublu din cadrul festivalului de la Râşnov şi în urmă cu doi ani, iar anul trecut s-a clasat pe locul al 4-lea, tot la dublu.
Premierea a fost făcută de preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, primarul Râşnovului, Liviu Butnariu, şi doctorul Ion Puşcaru de la Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Braşov.Valea Cetăţii, neîncăpătoare
Prezent la eveniment, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, a remarcat faptul că ediţia din acest an a Festivalului Ecvestru este un succes, de pe scena din Valea Cetăţii el declarând: „Când am venit, am văzut că se ajunge foarte greu în «zona zero» a festivalului, drumul fiind foarte aglomerat. Asta demonstrează că aici se fac lucrurile foarte bine. Toate acestea vi se datorează vouă, râşnovenilor, celor care aşteptaţi şi daţi importanţa cuvenită acestui eveniment. Vreau să le spun bun venit şi celor care vizitează staţiunea. Vă urez o zi frumoasă şi să dea Dumnezeu ca aceste evenimente să continue şi să îşi atingă obiectivul pentru care au fost create”.
Totodată, primarul Liviu Butnariu le-a mulţumit competitorilor şi numeroşilor spectatori care au susţinut concurenţii. El a mai afirmat că „la toate evenimentele din cadrul Zilelor Râşnovului şi Festivalului Naţional Ecvestru, asistenţa a fost numeroasă. „Din estimările noastre, numărul de spectatori este cu mult mai mare decât anul trecut. Sâmbătă seara, din conform datelor Jandarmeriei, la concertul Deliei au fost în jur de 6.000 de spectatori”.
La rândul său, Gheorghe Ducar, unul dintre organizatorul Festivalului Naţional Ecvestru, le-a mulţumit atât concurenţilor, cât şi spectatorilor. „Vă promitem că pe viitor vom fi mai atenţi, mai buni. Dacă v-a plăcut, vă rog să mai veniţi”.Cei mai puternici cai
Podiumul câştigătorilor la probele de tracţiune

Proba de dublu:
1. Văcaru Gheorghe – proprietarul cailor Voicu şi Loţi  
2. Velea Valentin – proprietarul cailor  Relu şi Voicu
3. Voicu Valentin – proprietarul cailor  Vida şi Radu
Proba de simplu:
1. Văcaru Gheorghe – proprietarul calului Voicu
2. Ghica Codruţa – proprietarul calului  Cezar
3. Văcaru Gheorghe – proprietarul calului LoţiJuni între consilieri, au deschis călare Zilele Oraşului Râşnov
Zilele Râşnovului au debutat vineri după amiază cu tradiţionala paradă desfăşurată pe străzile oraşului, deschisă de călăreţi şi fanfară, în urma acestora aflându-se reprezentanţi ai instituţiilor din oraş, sportivi, elevi, ansambluri populare, pompieri, poliţişti locali şi militari.
Parada a fost deschisă de un tandem inedit, Ionut Drăguţu, care la 31 de ani este cel mai tânăr dintre consilierii judeţeni din Braşov, alături de Dan Marius Apostol, în vârstă de 27 de ani, mezinul consilierilor locali din Râşnov.
„Zilele Oraşului reprezintă un eveniment mult aşteptat de toţi râşnovenii, un element de mare importanţă pentru identitatea comunităţii noastre. Am fost onoraţi să deschidem parada din debutul celor trei zile de sărbătoare şi sperăm că toţi cei prezenţi, localnici sau turişti, se vor simţi excelent pe Valea Cetăţii”, a spus Ionuţ Drăguţu, consilier judeţean PNL.
„Ne bucurăm că am făcut parte din ceea ce înseamnă un moment foarte important al oraşului nostru,deschiderea unuia din cele mai importante evenimente de peste an. Ne dorim ca această tradiţie să fie respectată şi dusă mai departe an de an”, a declarat şi Dan Marius Apostol.

+2 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie