leasing@afiparkbrasov.ro leasing@afiparkbrasov.ro

Curs BNR

1 EUR = 4.7315 RON

1 USD = 4.2103 RON

1 GBP = 5.2727 RON

1 XAU = 194.9091 RON

1 AED = 1.1462 RON

1 AUD = 2.9707 RON

1 BGN = 2.4192 RON

1 BRL = 1.1322 RON

1 CAD = 3.2289 RON

1 CHF = 4.2800 RON

1 CNY = 0.6121 RON

1 CZK = 0.1852 RON

1 DKK = 0.6337 RON

1 EGP = 0.2533 RON

1 HUF = 1.4541 RON

1 INR = 0.0611 RON

1 JPY = 3.9100 RON

1 KRW = 0.3582 RON

1 MDL = 0.2395 RON

1 MXN = 0.2217 RON

1 NOK = 0.4921 RON

1 NZD = 2.8503 RON

1 PLN = 1.1115 RON

1 RSD = 0.0402 RON

1 RUB = 0.0668 RON

1 SEK = 0.4499 RON

1 TRY = 0.7453 RON

1 UAH = 0.1635 RON

1 XDR = 5.8236 RON

1 ZAR = 0.3023 RON

Editia 7009 - 19 iul 19:25

Prefectul Marian Rasaliu a impus spiritul legii la Bod după ce primarul Arsene a trimis buldozere, poliţişti şi jandarmi peste proprietăţile cetăţenilor

Autor: Sorin ŢÎRCĂ, Iulian RINDER

Publicat la 22 mai 2018

Prefectul Marian Rasaliu a impus spiritul legii la Bod după ce primarul Arsene a trimis buldozere, poliţişti şi jandarmi peste proprietăţile cetăţenilor

Ieri a avut loc un uriaş scandal între locuitorii din comuna Bod, cartierul Bod Colonie pe de o parte şi primarul-demolator Seriu Arsene. Acesta l-a trimis la înaintare pe viceprimarul Bodeanu Gheorghe, flancat pe de o parte şi de alta de reprezentanţi ai Poliţiei, respectiv Jandarmerie,  împreună cu o „mini-flotilă” de buldozere pentru a dărâma câteva zeci de garaje. Pretextul? Au fost construite ilegal. Realitatea? Acele clădiri – acum renovate „la sânge” de proprietari au o vechime de 90 de ani. Neavând nici o Hotărâre de Consiliu Local care să decidă aceste demolări, nici un act de la Disciplina în Construcţii, nici măcar o decizie de primar, Sergiu Arsene a motivat către noi că face acest lucru la cererea „cetăţenilor din Bod Colonie”, cerere pe care însă nu a văzut-o nimeni. Unii dintre bodeni au ajuns ieri, la ora 11.00, la Prefectură. Aflând aceste lucruri, prefectul judeţului Marian Rasaliu, împreună cu o echipă de jurişti, l-a contactat pe primar care, brusc binevoitor, a dorit să vină la Braşov. Prefectul l-a „invitat” să îl aştepte la locul unde conflictul se intensifica şi, la 11.25, împreună cu jurişti ai instituţiei, a plecat spre Bod. O doamnă care venise alături de alţi consăteni ne-a declarat că, aşezându-se în faţa unui buldozer, şoferul a „împins-o” cu utilajul lovind-o puternic la picior.

Prefectul a solicitat dialog social şi o intrare în legalitate în maxim 60 de zile
Buldozer flancat de poliţişti şi jandarmi versus oameni disperaţi că în mod abuziv li se dărâmă proprietăţile. În spatele acestui scandal, bine ascuns la Primăria Bod, s-a aflat ieri primarul Sergiu Arsene. Câteva zeci de oameni s-au aşezat în faţa utilajelor, iar unii s-au pus chiar în cupa acestuia. Întrebări de oameni disperaţi care au aflat la mijlocul săptămânii trecute că trebuie să-şi dărâme proprietăţile în care unii au investit mii şi chiar zeci de mii de euro. În care unii locuiesc. Pe primar nu l-a interesat acest lucru, deşi nu avea în spatele acţiunii sale nici un document legal. Doar o intenţie de proiect de parcare şi acela neaprobat de nimeni. Doar intervenţia directă a prefectului Marian Rasaliu a calmat lucrurile, acesta din urmă solicitând un termen de maxim 60 de zile pentru ca şi reprezentanţii Consiliului Local Bod să aibă un dialog cu cetăţenii afectaţi şi astfel să se intre, prin dialog, în legalitate. Primarul Arsene a promis că va lua în considerare şi opinia locuitorilor care, vremelnic, l-au desemnat primar.Fără nici un document legal, primarul Arsene a dorit să dărâme construcţii realizate de 90 de ani
Cum s-a ajuns aici v-am prezentat în articolul ,,Primarul care ne-a luat wc-urile”. Necazul locuitorilor din cele trei blocuri ce cuprind sub formă de „L” garajele amintite este că atunci când au cumpărat proprietăţile nu au putut achiziţiona şi terenul de sub cele peste 30 de garaje. Garajele au fost achiziţionate de la Fabrica de Zahăr Bod, dar terenul aparţinuse defunctului IAS Prejmer. De puţină vreme, terenul a revenit Primăriei Bod. Fostul Consiliu Local emisese o hotărâre prin care acest teren urma să fie parcelat şi vândut către fiecare proprietar. HCL-ul amintit este în vigoare! Toate cele peste 30 de familii ce riscau să fie afectate de acest lucru au transformat şi renovat aceste garaje de peste 20 de metri pătraţi fiecare, unii transformându-le, deoarece nu au maşini, într-o locuinţă de vară, iar un tânăr a investit chiar 22.000 de euro din banii câştigaţi ca şi „căpşunar” pentru a-şi construi acolo o locuinţă gen garsonieră-studio. Mai mult, deoarece cele trei blocuri în care locuiesc bodenii au fost construite - atenţie - în timpul Primului Război Mondial, acestea nu au fost dotate cu toalete şi toate familiile amintite au budele şi baia în garaj.

„Beneficiarul”
Totuşi, două garaje urmau să nu fie afectate de iniţiativa demolatoare a primarului. Bârfa de prin Bod Colonie, pe care o luăm ca bârfă, este că acestea aparţin unui susţinător din campanie a primarului Arsene şi care are şi un restaurant şi o piscină construită fără avize în zonă. Restaurant care ar avea nevoie şi de o parcare, nu?  Mai ales când se face din banii publici - proiectul încă neaprobat de CL Bod se ridică la un milion de euro.
Oricum, acum, Arsene s-a sucit şi vrea acea o parcare de 42 de locuri fără nici un document legal. Astfel ziua de luni a bodenilor a început furtunos.

Firul evenimentelor
Unul dintre cei afectaţi, domnul H. L. E., ne-a declarat telefonic, la sfârşitul săptămânii trecute, atunci când abia se învolbura conflictul, că „eu am plecat din ţară. Am în construcţie o casă în Bod sat. La începutul săptămânii trecute, Poliţia a căutat-o pe soţia mea. Au întrebat-o dacă avem de gând să ne angajăm avocat dacă se dărâmă garajul şi să declare dacă oamenii de acolo au de gând să protesteze dacă le vor fi dărâmate garajele ce pentru unii au devenit a doua casă. La răspunsul soţiei că da, s-a discutat cu un avocat pentru a ataca în instanţă această intenţie de abuz, poliţiştii au întrebat-o în ce stadiu se află actele depuse la avocat. A doua zi, soţia mea, la ora 8 şi 10, împreună cu alţi vecini, au fost la Primărie să întrebe dacă există un act prin care se doreşte demolarea celor peste 30 de garaje şi dacă exisă un preaviz dar nu l-au găsit pe acesta. Au depus o cerere scrisă. Ulterior, au plecat împreună la Braşov, la avocat. Când s-au întors, după amiaza, l-au văzut pe viceprimar şi un consilier lipind nişte hârtii pe garaje.  Era o notificare data cu 26 aprilie prin care se solicita proprietarilor ca până pe data de 15 luna curentă să-şi  demoleze proprietăţile. Adică fix până a doua zi. Oamenii s-au revoltat şi atunci s-a făcut o rectificare cu pixul, data devenind 21 mai. Oamenii erau extrem de revoltaţi că nu au fost anunţaţi în aprilie – cum scrie pe acele înştiinţări - ci, iniţial, cu nici o zi înainte. Cum nu există nici o hotărâre de Consiliu Local în acest sens  viceprimarul a spus este o vorba de o dispoziţie de primar”.

Arsene spunea că îndeplineşte dorinţa locuitorilor
Contactat telefonic, primarul Sergiu Arsene ne spunea la sfârşitul săptămânii trecute că „sunt construcţii ilegale pe domeniul public (construcţiile au o vechime de 90 de ani, n.r.) şi de aceea aceste construcţii trebuie să dispară. Pentru a realiza acest fapt nu este nevoie de nici o Hotărâre de Consiliul Local (există un HCL care este în vigoare şi prin care terenurile urmau să intre, contra cost, în posesia proprietarilor de garaje, n.r.) . Am obligaţia să dărâm  aceste construcţii ilegale de pe terenul comunei. Chiar cei de acolo au solicitat acest lucru (oamenii spun exact opusul, n.r.) dar unii vor acolo parc, alţii altceva, nu am o soluţie universală. Am cercetat şi am concluzionat că cei mai mulţi vor o parcare acolo. Cât despre toalete nu dorim aşa ceva acolo, dar vom găsi o soluţie provizorie”. Întrebat de noi dacă măcar o decizie de primar a emis în acest sens, Arsene ne-a spus că nu este nevoie nici măcar de aşa ceva.  Cu alte cuvinte nu îşi asumă acţiunea de modernizare.

Consilier local: investiţia este inutilă şi fără rost  
La rândul său, consilierul local Nagy Gabriela ne-a declarat că „problemele oamenilor din cartierul Colonia Bod sunt multe, nimeni nu se opune modernizării comunei, ba din contra, chiar este nevoie de aşa ceva. Ar trebui însă ca cei din conducerea primăriei şi implicit primarul să privească obiectiv şi realitatea şi necesităţile celor de acolo. În zonă  există multe cazuri sociale, iar veniturile financiare ale multor familii sunt foarte reduse. Actuala conducere trebuia să facă o adunare  cu cetăţenii din comună sau să se meargă pe ideea unor grupuri şi să se discute cu oamenii pentru a se pune de acord cu aceste proiecte. Investiţia în proiectul privind modernizarea spaţiilor dintre blocurile 19, 20, 21, este prea mare şi fără rost. Este proiectată o strada care se înfundă la limita hotarului ce este proprietatea Primăriei, dacă s-ar continua, strada ar ieşi în DJ. Oricum, investiţia aceasta, care nu are aprobarea Consiliului Local, cel puţin până acum, îşi poate justifica costurile, ce ar fi oricum de zece ori mai mici, doar dacă s-ar asfalta strada de 7 m dintre aceste blocuri,  deoarece locatarii blocurilor respective nu au în proprietate prea multe autoturisme, respectiv şapte la peste 30 de familii. Cele 48 locuri de parcare sunt nejustificate, provocând şi pentru bugetul local  cheltuieli inutile”.

DETALII AICI: „Demolări cu scandal la Bod: Primarul s-a ascuns în birou, sătenilor le-a trimis poliţia, jandarmeria şi o flotă de buldo-excavatoare”

+3 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie